Ingrediënten
- 1 kilogram gram aardappels (geschild wegen, neem voor grote eters wat meer)
- 500 gram winterpeen
- 500 gram uien
- 1/4 liter vleesbouillon (of water en een vleesbouillonblokje)
- 1 – 2 eetlepels boter of margarine
- (misschien) circa een 1/2 kopje melk
- 1/2 theelepel peper en zout naar smaak
- circa 200 gram gare witte bonen (een theekopje vol) appelmoes
eventueel:
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, verwijder de pitten, snijd ze in vieren en was de aardappels.
Snijd de kroontjes van de winterpenen en schrap ze of schil ze met een dunschiller.
Snijd de penen in de lengte in dunne repen (circa 1/2 x 1/2 centimeter) en de repen daarna in stukjes (circa 2 – 3 centimeter).
Doe de aardappels en wortelen met de bouillon in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze met een deksel op de pan koken.
Zet een kookwekker op 20 minuten (of kijk op de klok).
Intussen:
Pel de uien, snipper ze grof en doe ze bij de peen en aardappelen in de pan.
Zet de hittebron hoger tot alles weer goed kookt en laat de hutspot verder koken tot de aardappelen gaar zijn. Controleer dat als de wekker afgaat: Prik met een aardappelschilmesje in de aardappelen om te voelen of ze van binnen zacht zijn, kook zonodig nog wat langer.
Giet – als de aardappelen gaar zijn – overtollig kookvocht af en vang een beetje op als er straks geen melk gebruikt wordt. Let op: Laat de hutspot goed uitlekken anders wordt het zo meteen soep in plaats van stamppot!
Doe de witte bonen (als ze er zijn) in de pan en stamp de hutspot met de aardappelstamper door elkaar.
Zet de pan op een lage hittebron.
Roer eerst de boter of margarine door de hutspot en roer er daarna – als het nodig is – nog wat melk of kookvocht door totdat de stamppot lekker smeuïg is.
Warm de hutspot goed door en breng 'm op smaak met peper en zout.
Notities
(Tip: Koop een keer een grote pot en bewaar voor dit doel de rest in het vriesvak).
Hoeveelheid
4 porties
Bereidingstijd
30 minuten